BANYAKKAN MINUM AIR

Orang ramai tidak minum air secukupnya. Air merupakan sumber asas yang sangat penting untuk fungsi badan kita. Kira-kira 60% daripada badan terdiri daripada air dan ia adalah ramuan penting dalam menjalankan fungsi tubuh badan kita. Ia juga dapat membantu dalam menyingkirkan bahan buangan dan membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Badan kita kehilangan air sepanjang masa melalui perpeluhan, air kencing, pernafasan dan lain-lain. ia adalah penting bahawa peratusan air dikekalkan dalam badan supaya fungsinya boleh pergi tanpa apa-apa masalah.

Satu lagi faedah minum air banyak adalah ia membantu dalam mengurangkan berat badan. Air mengisi perut korang, membuat korang kurang lapar supaya korang tidak akan makan terlalu banyak. Menyediakan bekalan air setiap hari untuk badan korang bagi memastikan badan korang dapat membuat pencernaan dan membuang segala benda yang tidak baik dalam badan anda.

Tahap air yang diperlukan dalam badan korang bergantung kepada beberapa faktor seperti kelembapan, berat, dan aktiviti fizikal. Tetapi seorang manusia biasa sepatutnya minum air setidak-tidaknya antara 2,7-3,7 liter air setiap hari.

Leave a Reply

Close Menu